Veckans doktorand

Namn
Ingrid Bosseldal
Vem är du?
Grundskollärare, sociolog, genusvetare, journalist, litteraturkritiker … med hästhö i håret och hundbajspåsar i varje ficka. Brokig bakgrund inom både utbildningsväsendet och journalistiken och tänker att om jag inte lyckas få en beständig plats på universitetet när jag disputerat och om dottern slutar behöva mig i stallet så ska jag börja föda upp vallhundar och skriva ponnyböcker.
Vad gör du på institutionen för utbildningsvetenskap?
Jag doktorerar, undervisar blivande lärare och sköter en del av institutionens kommunikation i sociala medier och på hemsidan.
Vad handlar din forskning om?
Min avhandling har arbetstiteln Vart tog behaviorismen vägen? Den handlar - bland annat - om barn, hundar och kompanjonskap och strävar efter att osäkra en del av det som många av oss tar för givet – som exempelvis hur det egentligen går till när vi blir till och lär oss saker tillsammans. I avhandlingen använder jag både ett diskursanalytiskt och ett socialpsykologiskt perspektiv för att undersöka det jag kallar för ”lärande relationer”, det vill säga relationer som vi lär oss saker om oss själva, andra och annat i.
Finns det något i din forskning som verkligen överraskat dig/gjort dig särskilt arg/glad/upprörd/entusiastisk, nedslagen, etc? Vad i så fall?
Ja, det gör det. Jag har blivit väldigt överraskad över upptäckten av att det finns en halmdocka vid namn ”behaviorism” som inte alls är synonym med den behaviorism som utvecklades av BF Skinner. Och jag har blivit väldigt glad och entusiastisk över insikten om dels hur viktigt det är – inte minst inom lärande relationer - att kunna se världen ur varandras perspektiv, dels hur fruktbart det är att analysera misslyckanden med hjälp av frågan ”Vad var det som blev för svårt – för vem?”.
Vem eller vilka är dina vetenskapliga idoler?
Den amerikanska feministen, vetenskapsteoretikern, biologen med mera Donna Haraway och sociologen och socialpsykologen Johan Asplund. Båda ljuvliga skribenter som är en fröjd att läsa samtidigt som de ställer världen – också den vetenskapliga - på ända med både skärpa och humor.
Jag måste också framhålla etologen och folkbildaren Per Jensen, som varit en viktig ögonöppnare och samtalspartner under mitt avhandlingsarbete. Livet med hundar blir aldrig detsamma igen efter att ha läst hans böcker.
Slutligen vill jag nämna två franska pragmatiska sociologer, Luc Boltanski och Laurent Thévenot, som jag bara har snuddat vid under avhandlingsarbetet men hoppas att jag ska få möjlighet att fördjupa mig ytterligare i när jag är färdig. Dessa två herrar har tillsammans utvecklat en mycket spännande form för att förstå hur människor rättfärdigar (och förhandlar) handlande.





Vem är du?
Jag heter Jonatan Nästesjö, är 28 år och bor i Malmö. Jag har min akademiska bakgrund inom idé- och lärdomshistoria samt informationsvetenskap.
Vad gör du på institutionen för utbildningsvetenskap?
Jag är sedan hösten 2017 antagen som doktorand i utbildningsvetenskap, med inriktning mot forskning om högre utbildning (avdelning AHU). Förutom att ägna mig åt min egen forskning så undervisar jag om utvärdering, målstyrning och skolutveckling samt makt, genus och intersektionalitet.
Vad handlar din forskning om?
Min forskning kan placeras i gränslandet mellan utbildnings- och vetenskapssociologi samt forskningspolitiska studier. I min avhandling intresserar jag mig för hur framväxten av en ”metrisk kultur” inom akademin (dvs. ständiga krav på utvärderingar och en allmän ökad betydelse av kvantitativa mätmetoder för bedömning) påverkar forskarpraktiker, forskningsnormer och forskaridentiteter inom human- och samhällsvetenskapliga discipliner. Det innebär att min forskning berör en rad olika teman, såsom styrning och utvärdering av forskning, forskarjagets (själv)kvantifiering och akademisk socialisation.
Finns det något i din forskning som verkligen överraskat dig/gjort dig särskilt arg/glad/upprörd/entusiastisk, nedslagen, etc? Vad i så fall?
Det var en svår fråga! Men något som både har överraskat och gjort mig särskilt entusiastisk är insikten om hur betydelsefullt det kan vara att kombinera kvalitativa och kvantitativa metoder. Jag har tidigare genomfört en fallstudie vid de humanistiska och teologiska fakulteterna vid Lunds universitet och undersökt hur forskare påverkas av ökade krav på mät- och utvärderingsbarhet (med särskilt fokus på 2009 års införande av ett nationellt prestationsbaserat resursfördelningssystem). Genom att kombinera kvantitativa data (publiceringsmönster) och kvalitativa data (djupintervjuer med forskare) kunde jag påvisa att även om implementeringen av utvärderingssystemet som sådant inte har lett till en radikal omvandling av humanvetenskapliga forskares publiceringspraktiker, så har det påverkat forskare på andra sätt, bland annat hur de tillskriver aktiviteter och objekt värde samt hur de uppfattar de akademiska karriärvillkoren. Att ständigt närma oss fenomen och företeelser utifrån olika metodologiska och teoretiska infallsvinklar, och gärna i kombination med varandra, tror jag är viktigt för att på allvar anta de utmaningar som vi ställs inför när vi som forskare undersöker komplexa empiriska verkligheter.
Vem eller vilka är dina vetenskapliga idoler?
Min akademiska bildningsgång började på allvar i mötet med Husserl, Heidegger och fenomenologin. Fastän jag inte bedriver någon fenomenologisk forskning så utgör fenomenologin en mångbottnad filosofisk tanketradition som jag ofta återvänder till. Utöver detta ganska breda svar så skulle jag gärna vilja framhålla idéhistorikern Karin Johannisson. Förutom att hon var intellektuellt rörlig, skarp och nydanade, så hade hon en fantastisk förmåga att kombinera vetenskaplig stringens med en litterär form som får tanken att dansa. Att våga tillåta oss att vara kreativa och litterärt modiga när vi kommunicerar vår forskning tror jag är väldigt viktigt – kanske idag mer än någonsin.



Vem är du?
Jag heter Tina Gunnarsson och är legitimerad lärare i engelska och spanska för högstadiet och gymnasiet.
Vad gör du på institutionen för utbildningsvetenskap?
Jag doktorerar i utbildningsvetenskap med inriktning engelsk didaktik.
Vad handlar din forskning om?
Mitt forskningsintresse ligger i flerspråkiga elevers skrivande på engelska och hur de utnyttjar sina bakgrundsspråk som en resurs i skrivprocessen.
Är det något i din forskning som överraskat dig?
I min forskning har jag hittills kunnat se att flerspråkiga elever i årskurs 9 använder annat modersmål än svenska för kontext-specifika idéer då de skriver på engelska och att samtliga bakgrundsspråk används för att åtgärda lexikala bortfall.
Vem eller vilka är dina vetenskapliga idoler?
Min vetenskapliga idol är Ofelia García som är en framstående forskare inom två- och flerspråkighet vid City University i New York. García är en av de forskare som gett translanguaging en global spridning och som vidareutvecklat undervisningsmetoden till en teori i tvåspråkig kommunikation.
