Forskarskolan ROCIT
Vill du vara med och utveckla svensk lärarutbildning?

Lunds universitet utlyser 9 doktorandanställningar inom forskarskolan ROCIT i Utbildningsvetenskap med inriktning mot forskning om samverkan i lärarutbildning med start i september 2022.
Till utlysningen – Sök en av doktorandanställningarna i ROCIT
Forskning om samverkan i lärarutbildning (ROCIT- Research on Collaboration in Teacher Education) är en ny forskarskola i samverkan mellan åtta lärosäten. Forskarskolans mål är att stödja en framtida lärarutbildning i samverkan med skola och lärare, och att genom forskning:
- Utveckla lärarprofessionen i samspel med forskningen.
- Stärka utvecklingen av lärarstudenters yrkeslärande och bedömningen av deras yrkeskunnande, i samverkan mellan skola och akademi.
- Bidra till hållbar kunskapsutveckling för lärare och lärarutbildare genom att beakta såväl praktikens villkor som lärares/lärarutbildares arbetssituation i produktion av forskningsresultat.
Vem riktar sig forskarskolan till?
ROCIT riktar sig till verksamma lärare och handledare inom högskolor och universitet, samt i skolor, förskolor och fritidshem som medverkar inom framför allt den verksamhetsförlagda delen av lärarutbildningen.
Syftet med ROCIT
Forskarskolan ROCIT ska bidra till att arbeta fram modeller för långsiktiga och hållbara strukturer för samverkan mellan huvudmän och lärosäten i och genom lärarutbildningarna. Centralt i forskarutbildningen finns frågor om yrkesutövningens egen kunskapsutveckling och kunskapsproduktion. Ett viktigt mål är att utveckla förståelsen av spänningsfältet mellan erfarenhetsbaserat och vetenskapligt grundat kunnande, samt av lärares arbetssituation och de organisatoriska förutsättningarna för lärarprofessionens utveckling. Forskarutbildningen kräver goda kunskaper i svenska.
Samarbete mellan åtta lärosäten
Doktoranderna antas i Utbildningsvetenskap med inriktning mot forskning om samverkan i lärarutbildning vid Lunds universitet med placering vid något av de ingående lärosätena.
Forskarskolan är ett samarbete mellan Lunds universitet, Malmö universitet, Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, Uppsala universitet, Södertörns högskola, Linnéuniversitetet, Gävle högskola och Kungliga Tekniska Högskolan.
